Teknoloji Tepe

  1. Anasayfa
  2. »
  3. YEREL HABER
  4. »
  5. Muğla’da Balık İhracatında Büyük Başarı: 618 Milyon Dolar Gelir

Muğla’da Balık İhracatında Büyük Başarı: 618 Milyon Dolar Gelir

Teknoloji Tepe Teknoloji Tepe -
24 0
"Muğla'da Balık İhracatında Büyük Başarı: 618 Milyon Dolar Gelir" başlıklı haber için fotorealistik,

Muğla’da Eşen Çayı Havzasında faaliyet gösteren işletmeler için hastalık haritasının oluşturulması ve takip programlarının geliştirilmesi amacıyla yürütülen proje başarıyla tamamlandı. Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları, Fethiye Orman Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda değerlendirildi.

Önemli Çalışmalar ve Proje Çıktıları

Toplantıda konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Milas Veteriner Fakültesi olarak bölgedeki su ürünleri yetiştiriciliği için sürdürülebilir projeler geliştirdiklerini belirtti. Yağcı, bu çalışmaların sektörel sorunların çözümüne önemli katkılar sunduğunu vurguladı.

Stratejik Konum ve Ekonomik Katkı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Muğla’nın su ürünleri açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu ve kentte 342 yetiştirici tesisi, 37 su ürünleri kooperatifi ve 1.168 balıkçı gemisinin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. TÜİK 2024 verilerine göre, Muğla’nın Türkiye su ürünleri üretiminde yüzde 27’lik bir paya sahip olduğunu ifade etti.

2025 yılının ilk 10 ayında 72 bin ton su ürünü ihraç ederek 618 milyon dolar gelir elde edildiğini açıklayan Baydar, bu rakamın yıl sonunda 2024’teki 625,6 milyon dolar seviyesini aşmasının beklendiğini söyledi. Alabalık üretiminde yumurtadan sofraya kadar geçen süreçte yüzde 68,8 oranında kayıplar yaşandığını belirten Baydar, bu durumun yaklaşık 400 milyon TL’lik bir ekonomik kayba neden olduğunu ifade etti.

Detaylı İncelemeler ve Veriler

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ve İl Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen proje, 1 milyon 052 TL bütçeyle tamamlandı. Kasım 2023 – Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmalarda Eşen Çayı havzasındaki üç pilot işletmeden toplam 1.440 numune alınarak bakteriyel, paraziter ve viral hastalıklar açısından analizler yapıldı. Ayrıca, su sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen gibi temel su parametreleri de titizlikle kaydedildi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir